Het verleden van een voertuig in de volgende landen checken met chassischeck OF kenteken check.
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
 

Wat is en doet de DIV van België?

De DIV is een algemeen begrip in Belgie en staat voor “dienst voor inschrijven van voertuigen” is verantwoordelijk voor de inschrijving van motorfietsen, motorvoertuigen en aanhangwagens van meer dan 750 kg. Het DIV houdt een gegevensbak bij voor talrijke organisaties zoals voor de politie. De inschrijving bij de DIV geeft u recht op een inschrijvingsbewijs en een nummerplaat.

DIV als u in België woont

Als u in België woont, ben u verplicht uw voertuig in te schrijven hierbij moet je ook denken bij het aanvragen van een kentekenbewijs voor het overschrijven van je wagen. Toch zijn er op deze regel zijn een paar uitzonderlijke regels van toepassing. Deze zijn hieronder in de opsomming weergegeven.

 1. Als het voertuig dat door een buitenlands professioneel dienstverlenend bedrijf voor hoogstens 6 maanden, niet hernieuwbaar, wordt verhuurd aan een persoon verblijvend in België.
 2. Als het personenvoertuig bestuurd wordt door een ambtenaar die in België verblijft en werkt voor een internationale instelling gelegen in een andere EU-lidstaat.
 3. Als het voertuig waarvan die persoon eigenaar is die als tijdelijk afgewezen persoon wordt beschouwd.
 1. De aanhangwagen die voor hoogstens zes maand in het verkeer wordt gebracht.

 

DIV als u niet is België woont

Als u niet in België woont en er maar tijdelijk bent of verblijft en u voertuig tijdelijk is ingeschreven in België, dan mag u met uw voertuig rijden als het voldoet aan de volgende voorwaarden:

 1. Het voertuig is ingeschreven in een lidstaat van de EU of in een staat die de internationale conventies van het wegverkeer ondertekend heeft.
 2. Het voertuig draagt de nummerplaten die verplicht zijn in zijn of haar land.
 3. Op de achterkant van het voertuig staan de letters van de staat waar het is ingeschreven.

 

Aanvragen van het kentekenbewijs voor het voertuig

U moet de inschrijving van uw voertuig aanvragen met een roze formulier. U vult dit formulier zorgvuldig en correct in en hierna zijn er twee mogelijkheden.

 1. De snelste en verplichte manier is met het ingevulde document naar uw makelaar of verzekeraar gaan. Hij schrijft het voertuig via het internet in en dan ontvangt u een kentekenbewijs en nummerplaat vanaf de eerstvolgende werkdag. Sinds 1 Januari 2014 wordt het gebruik van de applicatie WebDIV (dit is een roze formulier maar dan via het internet) verplicht.
 2. Een andere mogelijkheid is dat u het document zelf naar het DIV terugstuurt. Nadat de DIV uw gegevens in haar bezit heeft, zult u een inschrijvingsbewijs ontvangen.

 

1 Comment

 1. Ayhan Hasirci January 11, 2021 at 5:27 pm Reply

  Beste, wij hebben deze voertuig gekocht van veilingen Troostwijk en we kunnen niet inschrijven in België omdat Deel 1 ontbreekt!
  Kunt U helpen daarover AUB?
  Met vriendelijke groeten

Leave A Comment