Het verleden van een voertuig in de volgende landen checken met chassischeck OF kenteken check.
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
 

Car-Pass

Alles wat u moet weten over de Car-Pass


Car-Pass is in het leven geroepen om tellerfraude van voertuigen tegen te gaan. Door middel van een Pass wordt in een registratiesysteem kilometerstanden van voertuigen van voornamelijk personenauto’s en bestelauto’s bijgehouden. Wanneer u een auto wilt kopen, eis dan altijd een Car-Pass. De verkoper is namelijk wettelijk verplicht om een dergelijk document te overhandigen na verkoop. In de regel geldt: hoe meer teller gegevens zijn geregistreerd, des te meer zekerheid dit verschaft voor u als autokoper.

Alles wat u verder moet weten over de Car-Pass wordt hieronder belicht.

 

De Car-Pass: wat is het?


De Car-Pass is een schriftelijk bewijs van de gehele teller historie van een voertuig. Wanneer de auto voor onderhoud of technische controle naar de garage moet, dan wordt de kilometerstand altijd genoteerd. Is de kilometerstand dus opeens veel lager dan voor het laatst is opgegeven, dan zou er dus sprake kunnen zijn van tellerfraude. Inzicht verschaffen in de kilometerhistorie is een ding waar de Pass over beschikt, echter staan er nog veel meer zaken op het document vermeld: het merk en model, de datum van eerste registratie van het voertuig, het chassisnummer, de datum van afgifte van de Car-Pass en het identificatienummer van het document.

 

Wanneer dient u te beschikken over een Car-Pass?


U dient altijd over een Car-Pass te beschikken wanneer u een gebruikte auto of lichte bestelwagen verkoopt. Het is namelijk wettelijke verplicht om een deugdelijke Pass mee te geven aan de koper. Daarbij maakt het niet uit of de verkoper particulier, professioneel handelaar of een garage is. Er geldt alleen een uitzondering wanneer de koper een vakman betreft. Dan hoeft er geen Pass te worden afgegeven.

 

Wat zijn de kosten van aanschaf en waar kunt u een Car-Pass kopen?


Wanneer u uw gebruikte auto wilt verkopen, dan moet u eerst voor een tweedehandskeuring naar één van 77 keuringscentra. Hier wordt het voertuig nagekeken op allerlei punten, waarna automatisch een Pass wordt aangemaakt. Komt de auto goed uit de keuring, dan wordt u het document overhandigt.

Het is echter ook mogelijk om zonder een keuring te laten uitvoeren in het bezit te komen van een Car-Pass. Hiervoor dient u een aanvraag te doen bij één van de verschillende keuringscentrums. De prijs die u hiervoor dient te betalen is € 7,20 inclusief BTW. Het document wordt gratis afgegeven wanneer er minder dan vier tellerstanden op staan. Wel dient als voorwaarde dat de auto is voorgereden bij een keuringsstation. Hier dienen zij namelijk in het bezit te komen van het chassisnummer en de kilometerstand. Deze zijn namelijk nodig voor het aanmaken van de Pass.

Hand op de knip - Car-Pass

Hoelang is uw Pass geldig?


Wanneer u een auto wilt verkopen, dan mag de Pass niet ouder zijn dan twee maanden. Dit is sinds 2006 verplicht gesteld, aangezien een recent afgegeven Car-Pass betrouwbaarder is. Bij verkoop dient u vervolgens het document te overhandigen aan de koper.

Car-Pass bij overdracht voertuig

Hoe kunt u de echtheid van een Car-Pass bepalen?


U kunt de echtheid van de Pass bepalen aan de hand van verschillende kenmerken.  Zo is het document gemaakt van een speciaal gedrukt papier. Daarnaast beschikt het over unieke kenmerken, zoals een watermerk en hologram. Op deze manier kunt u bepalen of de Pass echt is en er niet wordt gefraudeerd. Tevens is het mogelijk om de echtheid te bepalen door de website van Car-Pass te bezoeken en het identificatienummer in te voeren. Vervolgens wordt aangegeven of het om een origineel afgegeven document gaat.

 

Waarvandaan komen de gegevens die op de Car-Pass staan vermeld?


De organisatie die verantwoordelijk is voor de registratie van kilometerstanden van voertuigen is Car-Pass vzw. Wanneer onderhoud of reparatie moet plaatsvinden, dan wordt ook gelijk de kilometerstand geregistreerd. De kilometerstand moet samen met de datum van opname en het chassisnummer worden doorgegeven aan de organisatie . De informatie van de meest recente kilometerstand en andere informatie vindt u de factuur van het desbetreffende bedrijf. Wilt u uw voertuig laten inschrijven, dan dient dit te worden gedaan bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (D.I.V.).

 

Worden de gegevens vanuit het register enkel gebruikt door Car-Pass vzw?


Gegevens die staan vermeld in het kentekenregister worden enkel gebruikt door Car-Pass vzw. Door middel van deze gegeven bepaald de organisatie of er tellerfraude is gepleegd met een voertuig. Daarom dient de Pass ook afzonderlijk worden aangevraagd, inclusief vermelding van het chassisnummer en de kilometerstand. Derden komen niet in het bezit van de gegevens, zodat deze niet voor commerciële doeleinden gebruikt kunnen worden.

 

Hoe weet u welke gegevens aan Car-Pass verstrekt worden?


Wanneer u een auto of lichte bestelwagen bij een garage of ander bedrijf brengt voor onderhoud/reparatie, dan wordt de kilometerstand genoteerd op de factuur. Dergelijke bedrijven zijn dit namelijk sinds 2006 verplicht te doen. Tevens wordt het chassisnummer en de datum van uitvoering op de bon vermeld. U heeft de mogelijkheid deze gegevens op te vragen bij Car-Pass.

 

Op welke manier kunt u te weten komen of een garage de juiste kilometerstanden registreert?


Garages en andere bedrijven die werkzaam zijn in de autobranche krijgen het “Car-Pass Trusted Provider” uitgereikt, wanneer zij kilometerstanden snel en zorgvuldig doorgeven aan Car-Pass vzw. Dit betreft een plakkaat dat vaak aan de buitenkant van een pand gemonteerd is. Op deze manier weet u dat het desbetreffende bedrijf zorgvuldig omgaat met de kilometerstanden van voertuigen. Ieder bedrijf dat onderhoud of reparaties uitvoert aan auto’s zijn verplicht kilometerstanden door te geven aan de organisatie.

 

Kilometerteller van een auto


Welke rechtsregels liggen ten grondslag aan de Car-Pass?


Sinds 11 juni 2004 is de wet tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/07/2004) doorgevoerd. Deze rechtsregels liggen ten grondslag aan de invoering van de Car-Pass.

 

Wetgeving Car-Pass

 

Hoe werkt het met buitenlandse voertuigen die zijn ingevoerd?


Wanneer een voertuig uit het buitenland is ingevoerd, zal Car-Pass niet beschikken over de historie wat betreft de kilometerstanden en dergelijke. Hiervoor dient er eerst een keuring te hebben plaatsgevonden, waarna er een Pass kan worden aangemaakt. Wanneer het om een buitenlandse auto gaat die niet in België is afgegeven, dan wordt dit vermeld op de Car-Pass met de volgende tekst: “Dit voertuig werd tweedehands ingevoerd uit het buitenland. Car-Pass vzw ontvangt geen kilometerstanden die dateren uit de periode dat het voertuig niet in België was ingeschreven.” De koper beslist uiteindelijk of het risico wordt aangegaan om het voertuig te kopen. Natuurlijk is het risico afhankelijk van de hoeveelheid informatie die de verkoper heeft, zoals de onderhouds- en tellerhistorie. Toch kunt u dan alsnog het risico verkleinen door een chassisnummercheck uit te voeren, bijvoorbeeld op de website www.chassisnummeropzoeken.be. Door het invoeren van het chassisnummer of voertuig identificatienummer is het onder andere mogelijk om achter het schadeverleden en de kilometerhistoriek van een voertuig te komen. Hierdoor verkleint u de kans op het doen van een miskoop.

Pas op voor schadewagen

Bron: www.car-pass.be
14 Feb , 2018,
admin
No Comments