Het verleden van een voertuig in de volgende landen checken met chassischeck OF kenteken check.
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
 

Chassisnummer

Wat is een chassisnummer en waar hebt u het voor nodig?


Kom alles te weten over het chassisnummer en hetgeen waarvoor u het chassisnummer kunt gebruiken. Bent u van plan een occasion wagen aan te schaffen dan kunt u direct een chassisnummer check doen en alles over het verleden van een wagen te weten komen. Controleer of de wagen schade heeft gehad, of er mee gefraudeerd is en of deze ergens in Europa als gestolen geregistreerd staat. Bespaar uzelf het risico op een miskoop en zoek het chassisnummer direct op. Meet weten over het chassisnummer? Lees dan verder op deze pagina.

 

Wat is een chassisnummer?


Een chassisnummer (ook wel een framenummer genoemd) is een unieke identificatiecode die uw voertuig een eigen identiteit geeft. Dit identificatienummer is ook bekend onder de naam VIN nummer. VIN staat voor het internationale begrip Vehicle Identification Number, ofwel Voertuig Identificatie Nummer. Zoals een mens een vingerafdruk heeft, kan ook wel gezegd worden dat een voertuig een chassisnummer heeft. Een chassisnummer staat ingeslagen of gegraveerd in een vast onderdeel van het voertuig. Bovendien kunt u het chassisnummer opzoeken op het kentekenbewijs van uw voertuig. Het chassisnummer kan op geen enkele manier verwijderd worden of vervangen worden door een ander nummer. Maar waar hebt u een chassisnummer eigenlijk voor nodig? Hieronder leest u wanneer het nuttig is om een chassisnummer te gaan opzoeken en te controleren.

 

Wat is het verschil tussen een kenteken en een chassisnummer?


Als u een voertuig koopt, bijvoorbeeld een auto, kunt u in veel landen op basis van het kenteken de schadehistorie van de auto opvragen. Echter, de schadehistorie die u op dat moment ontvangt, is de schadehistorie die de auto heeft gehad in het land waar de auto op dat moment geregistreerd staat. Kentekens zijn gebonden aan het land waar het voertuig zich bevindt en dit betekent dat u, op het moment dat u de schadehistorie van een auto op basis van het kenteken opvraagt, alleen de schadehistorie ontvangt die de auto in het land waar de auto zich bevindt gereden heeft. Bij een chassisnummer werkt dit anders. Een chassisnummer van bijvoorbeeld een auto of een motor, is niet gebonden aan een specifiek land, maar is gebonden aan het voertuig in kwestie. Al heeft het voertuig al drie verschillende eigenaren in drie verschillende landen gehad, het chassisnummer van het voertuig zal altijd hetzelfde blijven. Een kenteken, daarentegen, kan veranderen wanneer het voertuig verplaatst wordt naar een ander land. Als u dit verschil weet, kunt u zelf beter bepalen of het nodig is om een kenteken check te laten uitvoeren, óf dat het misschien verstandiger is om te kiezen voor een chassisnummer check.

 

chassisnummer checkennummerplaat opzoeken


Waar hebt u een chassisnummer voor nodig?


chassisnummerStel u eens voor: U woont in België en u wilt een tweedehands voertuig wilt kopen. In dat geval is het handig om een kentekencheck van de auto of de motor in kwestie te laten doen, zodat u weet wat de schadehistorie van het voertuig is. Als het voertuig echter uit het buitenland komt, kan het zijn dat niet alle schadehistorie geregistreerd staat bij de FGOV Mobilit (de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer) en dat u niet weet wat de schadehistorie van het voertuig is. Schadehistorie wordt immers geregistreerd per kenteken, maar u kunt een kenteken uit het buitenland niet gebruiken om in België een kentekencheck uit te voeren. Deze kentekencheck is immers alleen geschikt voor Belgische kentekens en niet voor buitenlandse kentekens. Als u een voertuig koopt waarvan u geen kentekencheck kunt laten doen, heeft dit vele voordelen. Import voertuigen zijn vaak erg goedkoop. Helaas loopt u ook een risico. U weet tenslotte niet welke verborgen gebreken het voertuig heeft, omdat u er niet vanuit kunt gaan dat de verkopende partij altijd de waarheid spreekt over het verleden van een voertuig. Bij verborgen gebreken kunt u denken aan een foutieve kilometerstand, waardoor het lijkt alsof het voertuig heel weinig gereden heeft (terwijl het voertuig in werkelijkheid al veel meer kilometers heeft gemaakt). Kortom: een chassisnummer van een auto of van een ander voertuig maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in het verleden van een voertuig in het buitenland.

 

Wat levert een chassisnummer check op?


Als u een chassisnummer check laat doen om het chassisnummer online te controleren, krijgt u inzicht in het verleden van een voertuig. Onder het verleden van een voertuig vallen de volgende zaken: het schadeverleden van een voertuig, of een voertuig als gestolen geregistreerd staat in een specifiek land, of er foto’s beschikbaar zijn van de schade die opgelopen is in een specifiek land, of er kilometerregistraties beschikbaar zijn van het voertuig (dit is om kilometerfraude te voorkomen) en of er informatie beschikbaar is over de vorige eigenaren van het voertuig. Dit zijn zaken die de FGOV Mobilit niet voor u kan achterhalen, omdat de chassisnummer check niets te maken heeft het met kenteken van het voertuig. Vind dus het chassisnummer van het voertuig in kwestie (op het voertuig zelf of op het kentekenbewijs van het voertuig) en doe een chassisnummer check door het chassisnummer in België online te controleren. Dit is een verstandige manier om te achterhalen of de verkopende partij de waarheid spreekt over het voertuig. Bovendien voorkomt u op die manier dat u wordt opgelicht en u teveel betaalt voor een voertuig.

 

[caption id="attachment_106" align="aligncenter" width="500"]schade checken auto Auto met schade, klaar om verkocht te worden aan het handelaar.[/caption]

 

[caption id="attachment_107" align="aligncenter" width="500"]schadeauto hersteld Schadeauto (opties goed) gerepareerd, klaar voor verkoop (gegarandeerd probleemwagen).[/caption]

 

Hoe werkt een online chassisnummer check?


Een online chassisnummer check in België werkt enorm eenvoudig. Het opzoeken of controleren van een chassisnummer hoeft niet via de website van de FGOV. Als u het chassisnummer online wil laten controleren, voert u simpelweg het chassisnummer van de auto (of van een ander voertuig) in bij een online chassisnummer controletool. Er zijn ook genoeg websites uit België waar u het chassisnummer kunt controleren. Zodra u het chassisnummer online hebt ingevoerd, ontvangt u specifieke informatie over het voertuig.

 

Conclusie


Wilt u een voertuig uit het buitenland kopen, maar wilt u wel zeker weten dat u niet opgelicht wordt? Laat dan het chassisnummer van het voertuig controleren door middel van een online nummerplaat check, gewoon in België. Het opzoeken van het chassisnummer van het voertuig is het enige wat u hoeft te doen. Na het opzoeken van het chassisnummer, voert u het chassisnummer in bij een online chassisnummer check. U krijgt specifieke informatie over het voertuig te zien en zo kunt u uzelf beschermen tegen oplichterij, fraude of simpelweg een slechte koop.
20 Jan , 2016,
admin
No Comments