Het verleden van een voertuig in de volgende landen checken met chassischeck OF kenteken check.
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
 

Schadeverleden

Bij het kopen van een tweedehandsauto wilt u het liefst een auto zonder schadeverleden. Er zijn verschillende mogelijkheden om te checken of een auto in het verleden schade heeft ondervonden. Als u het 100% zeker wilt weten is het niet meer gratis.

 

WOK-melding

Als auto´s schade hebben gereden kunnen ze een WOK-melding krijgen, WOK staat voor Wacht Op Keuren. Dit houdt in dat auto niet meer veilig is en de weg niet meer mag betreden. Een WOK-status kan worden afgegeven door de politie, verzekeringsmaatschappij en het RDW.

Er bestaat onderscheid tussen verschillende soorten WOK-statussen. WOK 1 staat voor ernstige schade. Dit kan betekenen dat het chassis ernstig vervormd was, het dak was verwijderd, de raamstijlen waren doorgeknipt of er was ernstige schade door brand of water. WOK 2 staat voor minder erge schade zoals beschadiging van de voorruit waardoor het zicht was belemmerd, de bumper steekt los wat een gevaar kan vormen voor andere mensen of er ontbreekt een koplamp. Zoals u ziet zijn er twee verschillende soorten WOK-statussen.

Een WOK-status wordt verwijderd als de auto van de schade is hersteld. De koper van de auto kan altijd zien op de auto een WOK-status heeft gehad, dit heeft een negatief effect op de inruilwaarde.

Online geregistreerde schades achterhalen

Tegen een kleine vergoeding kan het schaderapport van een auto worden opgehaald van diverse websites. Het gaat hier echter alleen om geregistreerde schades. Schades die nergens zijn geregistreerd of gerapporteerd komen dus niet voor in schaderapport.

 

Zelfstandig het schadeverleden achterhalen

Zonder kosten te maken is het in sommige gevallen ook mogelijk om het schadeverleden van een auto te achterhalen. Echter zal dit geen 100% zekerheid bieden.

Bij bekijken van de auto kan bijvoorbeeld worden gekeken naar het plaatwerk van de auto. Zijn alle kieren overal even groot, of sluit het plaatwerk niet overal even goed aan. Zijn op meerder plekken de kieren ongelijk dan kan het goed zijn dat de autoschade heeft gehad.

Ook kan er worden gekeken nar kleurverschil tussen de panelen. In sommige gevallen kan het zijn dat de bumper een paar tinten kleur verschilt van de rest van de auto. Waarschijnlijk is de bumper dan overgespoten. Ook een auto zonder kieren of kleurverschil kan nog steeds een schadeverleden hebben.

Aankoopkeuring laten uitvoeren

Wilt u het echt 100% zeker weten dan kunt u een aankoopkeuring laten uitvoeren. Bij een aankoopkeuring gaat een onafhankelijke keurmeester met u mee naar de beoogde auto. De keurmeester zal de auto visueel en technisch controleren. Dit houdt in dat een proefrit wordt gemaakt, de auto geïnspecteerd wordt op de brug, de computer wordt uitgelezen en de lakdikte wordt gecheckt. Dit is echter geen gratis optie meer, maar biedt wel 100% zekerheid.

 

Leave A Comment