Het verleden van een voertuig in de volgende landen checken met chassischeck OF kenteken check.
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
 

De 6 beste tips voor het kopen van een occasion

Een tweedehands auto kopen kan best moeilijk zijn, vooral de eerste keer is best moeilijk! U wilt natuurlijk geen auto die na een korte tijd al kapot gaat, maar rijden in een goede auto. Het belangrijkste is dat u altijd kritisch moet blijven, hoe enthousiast u ook bent over de wagen. Om u hier mee te helpen hebben wij 6 goede tips! Maak hier gebruik van en voel u vrij om te reageren op dit artikel om extra tips te geven voor andere potentiële kopers.

TIP 1: DE EERSTE INDRUK

Bekijk goed de autogegevens in de advertentie, vergelijk de vraagprijs met de andere prijsvragen voor hetzelfde model, bouwjaar en/of het aantal gereden kilometers. Door dit te doen krijgt u een indruk of het bedrag wat de verkoper ervoor vraagt realistisch is of juist te mooi om waar te zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om te controleren of een auto daadwerkelijk goed is. Zo kunt u bij ons op de website middels het chassisnummer inzicht krijgen in het verleden van de auto. Denk hierbij aan het schadeverleden, de eigenaren historie en de kilometerstand.

Hoe werkt een online chassisnummer check? Een chassisnummer opzoeken in België is heel eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is simpelweg het chassisnummer van de auto (of ander voertuig) bij onze online chassisnummer check invullen.

Kijk ook even naar waarom de verkoper zijn auto verkoopt, is dit niet aangegeven vraag het dan gewoon.

TIP 2: KLOPPEN DE GEGEVENS?

Vraag/bekijk of de verkoper zich kan identificeren. Kijk ook of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met de naam van het identiteitsbewijs. Controleer ook op het kentekenbewijs het voertuigidentificatienummer (VIN), dit noem je ook wel chassis/framenummer. Dit nummer moet overeenkomen met het nummer dat achter de vooruit of onder de motorkap staat. Als dit niet volledig klopt kan er met de auto geknoeid zijn en is hij misschien gestolen.

Ook moet u controleren of de verkoper iets kan vertellen over het onderhoud van de auto, en kijk of dit terug is te vinden in het onderhoudsboekje. Als u slim bent belt het garagebedrijf op waar de auto in onderhoud is geweest om te vragen of de informatie in de boekjes juist is en welk onderhoud u mag verwachten.

TIP 3: UITERLIJK VAN DE WAGEN

Kijk goed naar de naden van de motorkap, achterklep en deuren van de auto, door dit te checken kun je zien of de naden recht lopen of niet. Als dit niet zo is heeft de auto waarschijnlijk in het verleden schaden gehad. Ook is het heel belangrijk de banden van de auto te checken op of ze nog genoeg profiel hebben en of alle banden hetzelfde zijn.

Ook is het erg belangrijk de auto te controleren op roest plekken, roetplekken komen vooral voor op de wielkasten, bumpers, dorpels en rondom de achterklep. Deze dus even goed controleren!

Kijk ook even of er geen lekkage is of is geweest. Dit komt veel voor in de kofferbak, is het reservewiel vochtig? Dan kan het zijn dat het lekt. Ook voorin de auto is de voetruimte een veelvoorkomende lekkageplek, muffe luchtjes kunnen op lekkage duiden.

TIP 3: DE AUTO ONDER DE MOTORKAP INSPECTEREN

Begin met het controleren van het koelsysteem. Groene uitslag dat duidt op lekkage. Kijk of de vloeistof helder van kleur is door het koelvloeistofreservoir te openen, kijk goed of er geen olie op drijft! Dit kan duiden op een lekke pakking in het motorblok, wat je zo ongeveer €600,- tot €1.100,- kan gaan kosten.

Het is erg belangrijk om het motorblok te checken, is dit blok vet of zitten er druppels op de buitenkant? Dan lekt de motor w

 

aarschijnlijk olie. Als deze volledig schoon is, is het wel handig om deze na uw proefrit even te controleren. Open ook de oliedop voor en na de proefrit om te controleren of er geen aanslag of schuim op de dop zit. Deze moet alleen heldere olie bevatten.

TIP 4: VOORAF DE PROEFRIT

Als de motor al warm is kan het zijn dat de verkoper deze waarschijnlijk vooraf al warm heeft laten lopen omdat hij niet goed start. De motor hoort ook regelmatig en zonder onderbrekingen te draaien. Dit heb je door als de auto zonder problemen start.

Check ook goed de uitlaat, hou je voet even op de uitlaat als deze stationair draait, komt er gesis onder de auto vandaan dan is de uitlaat waarschijnlijk lek.

Bekijk ook goed de kleur van het uitlaatgas. Is deze blauw, als de uitlaat zwart en vettig is dan kan het duiden op olieverbruik. Dat is een slecht teken. Is het uitlaatgas wit of grijs en als daarbij groene uitslag op het motorblok zit, kan het heel goed een lekkage in het koelsysteem zijn.

TIP 5: TIJDENS DE PROEFRIT

Let tijdens de rit goed op de dingen die duiden op slijtage, het rijden over hobbels, drempels en tijdens bochten. Vreemde geluiden duiden meestal op slijtage. Controleer ook goed het aangrijppunt van de koppeling. Als de auto soepel schakelt en zonder geluiden naar elke versnelling gaat is het in orde. Moet je de koppeling ver laten opkomen? Dan kan het zo zijn dat je koppeling is versleten.

Ook is het belangrijk dat de toerenteller in orde is, kijk of de auto vloeiend door de toeren loopt en niet hapert bij bepaalde toerentallen. Ook is het belangrijk dat het dashboard goed werkt. Check of de waarschuwingslampjes goed branden en of alle knoppen het doen van bijvoorbeeld de ruitenwissers, verlichting en de airco.

Check ook even of de auto stabiel op de weg ligt. Dat doe je door het stuur even lost te laten en even te remmen, best hard!. De auto hoort niet opzij te trekken op dit moment.

TIP 6: VOOR JE EEN UITEINDELIJKE BESLISSING NEEMT

Laat u vooral niet intimideren door een agressieve verkoopstijl. En voel u nergens tot verplicht. Weet u nog niet zeker of u de auto wilt, denk hier dan ook echt goed over na en neem de tijd. Bent u overtuigd dat het voertuig een juiste aankoop is? Dan kunt u de auto samen met de verkoper gaan overschrijven. Meer weten over het overschrijven van het kentekenbewijs? Klik hier.

Als u uiteindelijk tot een aankoop over gaat, zal u de auto zeker moet verzekeren. Er zijn veel verschillende verzekeringen. Het is heel belangrijk om je hier even in te verdiepen en zo de beste verzekering voor jouw nieuwe auto te vinden!

 

MEER WETEN? WILT U HIER EEN BEELD BIJ HEBBEN?

Meer weten over het controleren van de wagen? Bekijk dit filmpje van de Nederlandse Consumentenbond om echt een beeld te krijgen van de inspectie:

Bent u overtuigd dat het voertuig een juiste aankoop is? Dan kunt u de auto samen met de verkoper gaan overschrijven. Meer weten over het overschrijven van het kentekenbewijs? Klik hier.

Leave A Comment